tirsdag 1. september 2009

Fakta om melk

Dette innlegget er basert på fakta skrevet i boken Kjernesunn familie.

Hvorfor bombaderes vi med råd om at melk er så fryktelig sunt og må drikkes hver dag?
Vi er et jordbruksland og det er økonomisk heldig for landbruket at alle nordmenn drikker melk.

Øre - nese- hals lege Per Bennicke med over 20 års erfaring sier: dropp melk, ost, smør og dermed spis dere fra øreverk, dren, astma, allergi, slim og mageproblemer.

Grunnen til at ikke så mange øre-nese-hals leger anbefaler melkefri kost som behandling er fordi det ikke tjenes penger på å råde folk til å gå hjem og fjerne melka fra kosten framfor å sette dren i ørene.

Skandinavia er av de få landene i verden som anbefaler melk i kosten. Vi er de som drikker mest melk og vi er de som har flest tilfeller av benskjørhet. Melk inneholder ikke noe næring eller kalsium som vi ikke kan få bedre i andre matvarer. Vi tar opp kalsium mye lettere fra grønnsaker, mandler og sesamfrø enn fra melk.

Nyere forskning tyder på at melk til voksne kan føre til brystkreft og prostatakreft. i Japa og Kina er det ca 1 brystkreft tilfelle blandt 10.000 kvinner. I disse landene drikker de ikke melk. I Norge er det 10 brystkreft tilfeller pr 10 000.
japanske og kinesiske kvinner som bor i Norge er like utsatt som oss hvite nordmenn så lenge de drikker melk så det har ingenting med genetikk å gjøre.

Hva kan man bruke i stede?

- Soyamelk (godt til matlaging)
- Rismelk (godt til frokostblandinger og i smoothies)
- Havremelk ( Godt i frokostblandinger, til matlaging og i smoothies)
- Soyafløte ( brukes som vanlig fløte)
- Vaniljesaus av havremelk ( Fantastisk god til dessert)
- Solsikkesmør/soyasmør uten melk
- Kokosmelk
- Soyakrem
- Soyayoghurt
- Soyarømme
- Soyaost


Les mer her:
http://www.nrk.no/programmer/tv/puls/1.4476897
http://www.alternativ.no/art/?id=50
http://www.utenmelk.com/index.php

Kanskje ikke målet er å kutte ut all melk, men et kosthold med minimalt av melkeprodukter er BRA for kroppen din! En bonus er at man lett tar av et par overflødige kilo dersom man kutter ut melkeproduktene :)
Erstatningsproduktene inneholder lite fett og masse gode proteiner. Du finner slike produkter i alle store dagligvare butikker, helsekoster, økologiske daglivarebutikker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar